At lave et løb med opgaveposter er altid guld værd, når børn skal underholdes – uanset om det er til familiefesten, børnefødselsdagen eller spejderlejren. Denne artikel har til formål at give inspiration – ikke til indholdet eller temaet for løbet, men til hvorledes løb kan skrues sammen.
Inden man overhovedet går i gang med at overveje løbet, bør man have fundet ud af, om løbet skal være en del af et tema, som man måske allerede har planlagt for arrangementet. Inspiration til temaer, kan findes andetsteds på sjovide.dk.
Efterfølgende bør man finde ud af, hvor mange menneskelige ressourcer der er til stede, både til at forberede løbet, men i endnu højere grad til at afvikle løbet. Hvis der er tale om et løb med bemandede poster, kræver det jo at en hel del flere mennesker involveres, end hvis der er tale om et løb hvor deltagerne kan “passe sig selv”.
Når disse ting er blevet overvejet, kan man begynde at finde ud af hvilken type løb der bør arrangeres.
Skattekort-løbet
Den enkleste form for løb er skattekort-løbet, der til trods for den ringe forberedelsestid kan være en sikker vinder til enhver børnefødselsdag. Skattekort-løbet indeholder ikke nødvendigvis nogle bemandede poster undervejs, men kan selvfølgelig gøres ekstra sjov og spændende, hvis onkel Viggo kan blive udklædt som uhyggelig pirat, der står i skjul tæt på skatten.
Der skal udformes et simpelt (men helst naturtro) skattekort, over et område der passer til børnenes evner. For de helt små måske over huset eller haven, for de knap så små måske for det nærmeste område omkring huset, og for de lidt større hele kvarteret eller eventuelt en nært liggende skov eller park. Sørg for at kortet er til at finde ud af for deltagerne – dvs. 1:25.000 kort med normale signaturer bør undgås til de 4-årige. Tegn det gerne selv og gerne fortegnet, så de slet ikke er i tvivl om hvor fars værksted, hundehuset, æbletræet og Olsens skraldespand befinder sig i forhold til skatten.
Skatten er naturligvis altid markeret med et kryds – både på kortet og i virkeligheden. Hvordan skulle de skumle pirater ellers kunne finde tilbage?
Og enhver skat med respekt for sig selv er selvfølgelig lagt ned i en kasse der er gravet ned i jorden. Til gengæld er der jo ingen der nogensinde har sagt, at en skat ikke kan bestå af vingummibamser, piratos eller chokoladeæg.
Stjerneløb eller 100-posters løb
Skal man underholde en større flok børn i længere tid, og har man kun har sig selv at råde over til opgaven, kan det anbefales at anvende et stjerneløb.
Stjerneløbet kræver lidt forberedelse – især hvis det skal være et ægte 100-posters løb. Man udformer et antal papskilte og skriver fortløbende numre på den ene side, skriver en opgave der skal løses på den anden side, og forsyner alle skiltene med snor. Skal løbet kunne genbruges kan det anbefales at anvende plastiklommer til at putte de enkelte post-opgaver i. Kan man få fat i såkaldte manilla-mærker, der er de små pap-skilte man kan sætte på sin bagage, når man skal ud at rejse, kan disse også med fordel anvendes, da de har en passende størrelse, og er udstyret med et forstærket hul, der egner sig fortrinligt til ophængning i buske og træer.
Opgaverne der skrives på posterne kan være af enhver karakter. Fx: “Find 5 grønne ting”, “Syng nationalsangen”, “Hvad hedder vores borgmester”, “Bind et råbåndsknob” osv. Inspiration til små-opgaver af denne type, kan findes på sjovide.dk.
Samtidigt med at posterne produceres, skal der laves en seddel hvor alle numrene og deres tilhørende opgave står – eventuelt også med løsningen på opgaven.
Når alle opgave-skiltene er produceret, skal de hænges op i det område, hvor løbet skal foregå. Posterne skal hænges ud i nummerrækkefølge og naturligvis i en højde der passer til løbets deltagere. Det optimale er, at få opgaverne spredt i en cirkel omkring det sted, hvor man selv skal stå, mens man styrer løbet. På den måde, får man den største spredning på de deltagende børn. Radius fra ens egen placering kan være alt fra 50 – 250 meter – afhængigt af hvor trætte børn man ønsker bagefter.
Nu er løbet klar, og man kan som løbsmester anbringe sig mageligt i en stol bag et bord i midten af hele forestillingen. Man skal som løbsmester medbringe et raflebæger, et antal terninger og en blok. Børnene kan deles op i små hold, gerne med 2-4 på hvert hold.
Første hold starter med at vælge et antal terninger, som de slår ud på bordet. Antallet af øjne fortæller hvilken post de skal rende ud til. Næste hold kan vælge et antal terninger, slå og rende af sted og så videre. Holdene skal finde det rigtige postnummer der svarer til værdien af terningerne, læse opgaven, løse den og løbe tilbage til løbsmesteren for at fremvise løsningen. Når opgaven er løst tilfredsstillende, må de slå igen. Sådan kan legen fortsætte længe – enten på tid eller indtil alle opgaver er blevet løst. Hvis der er tale om et 100-posters løb, er der underholdning til mange timer…
Cappuchiner-løb
Har man brug for at posterne er bemandede men mangler post-mandskab, og har man med lidt større børn at gøre, kan et cappuchiner-løb anvendes. Ved et cappuchiner-løb lader man holdene være post-mandskab for hinanden. Således render første hold ud til post nr. 1 hvor de fungerer som postmandskab for hold nr. 2, hold nr. 3 osv. Når hold nr. 2 og hold nr. 3 har været igennem post 1, render hold nr. 1 videre til post 2 hvor hold nr. 2 allerede har været postmandskab for hold nr. 3 og nu også skal være det for hold nr. 1. Således fortsætter man, således at hold nr. 1 er postmandskab på post 1, post 4, post 7 osv. forudsat naturligvis at der er 3 hold i gang.
På grund af den lidt komplekse opbygning, og fordi deltagerne skal være seriøse nok til at kunne være postmandskab, egner løbet sig kun til de større børn.
Da strukturen kan være lidt svær at forstå, hvis ikke man har deltaget i et cappuchinerløb før, kan det være en god ide at udstyre de enkelte hold med et løbskort, der præcist angiver hvilke poster de skal være postmandskab på.
Der må ikke være for mange hold på et løb af denne type, da ventetiden undervejs så bliver for lang.
Cirkel-løb
Et cirkel-løb består ligesom de andre løb af et antal poster, der af praktiske årsager befinder sig langs en rute der starter og slutter det samme sted. Om ruten er cirkel-formet er ganske uden betydning. Målet med et cirkel-løb er, at alle deltagende grupper kan komme i gang på samme tid.
Ved opstarten går alle deltagende grupper ud til hver sin post. Det er således nødvendigt, at der er mindst ligeså mange poster som der er deltagende grupper
De enkelte poster langs ruten er placeret med omtrent samme afstand, og bør tage nogenlunde lige lang tid.
Alle grupper skal begynde på den første post på samme tid. Hvis posterne tager nogenlunde lige lang tid, og afstanden mellem posterne er forholdsvis ens, vil alle grupper bevæge sig i en stor cirkel uden at møde hinanden på noget tidspunkt, og uden at nogen skal vente. Det hold der starter på post 1 går således videre til post 2, mens det hold der starter på post 8 (hvis det er det højeste postnr.), går videre til post 1 osv.