Det kan være sjovt at tænde bål på andre måder end den traditionelle – tændstikker og petroleum. Alle kan sikkert huske de mest primitive metoder med at gnide to pinde mod hinanden, eller at lave gnister med sten. Disse metoder sikrede vores tidlige forfædre magten over ilden, men har det til fælles, at de er både svære og tidskrævende. Der findes heldigvis andre og sjovere måder at lave ild på.
Metode 1. Strøm og ståluld
Ved den første metode laves der gløder ved hjælp af ståluld. Anskaf et 4.5 volts eller 9 volts batteri. Sæt et krokodillenæb på hver af polerne. Sæt det ene krokodillenæb fast på en lille tot ståluld. Lad det andet krokodillenæb glide henover stålulden få centimeter fra det andet krokodillenæb. Dette skaber masser af gløder. Ved at holde stålulden ind mod et stykke avispapir, kan gløderne bruges til at få ild i avispapiret.
Metode 2. Magnesiumtændstik
Den anden metode kræver indkøb af en såkaldt magnesiumtændstik. Den kan typisk købes for 60-70 kroner i en friluftsbutik, og holder til mange hundrede båltændinger.
En magnesiumtændstik fungerer meget i stil med et gammeldags tændstål. Magnesiumtændstikken har på den ene side en stor blok af en særlig magnesiumlegering der ikke kan brænde i sig selv. Fra denne side kan man med sin kniv snitte små spåner af magnesium, som man bagefter kan få ild i ved hjælp af gnister, som man laver på den anden side af magnesiumtændstikken. På denne modsatte side af magnesiumlegeringen sidder nemlig en anden metallegering, der skaber kraftige gnister når man slår sin kniv imod den.
Snit en lille knivspidsfuld spåner af magnesiumlegeringen, og få dem til at ligge i en lille bunke i noget avispapir eller i en smule træspåner. Slå kniven mod tændstål-siden af magnesiumtændstikken i retning mod magnesiumspånerne, så gnisterne flyver mod spånerne. På kort tid vil der gå ild i magnesiumspånerne som brænder hurtigt med en meget varm flamme, der får avispapiret eller træspånerne til at tænde.
Metode 3. Forstørrelsesglas
Den tredie metode kræver desværre ikke kun en smule udstyr men også sollys. Det er ganske enkelt den velkendte metode med at bruge et forstørrelsesglas til at koncentrere sollyset til en lille, meget varm prik, der snildt kan tænde ild i avispapir eller træspåner.
Metode 4. Kemikalier
Visse kemikalier er i stand til at “selv-antænde”, og skabe en meget kraftig varme, der uden problemer kan starte et bål.
Kaliumpermanganat er et eksempel på et sådant kemikalie, når det blandes med passende organiske stoffer.
Tag en kvart teskefuld kaliumpermanganat og hæld det ned i fx et kaffefilter, eller et stykke toiletpapir, som bagefter snøres sammen så kaliumpermanganet’en ligger som en lille klump indeni. Læg denne lille pakke ind i bålet sammen med avispapir eller træspåner. Hæld en lille smule (ikke mere end en spiseskefuld) glycerin hen over pakken med kaliumpermanganat. Vent 15-20 sekunder. Pakken blusser kortvarigt op i en kraftig og meget varm flamme, der hurtigt antænder papiret eller træspånerne.
Bemærk: Lad være med at røre ved kaliumpermanganat med fingrene. Det er sundhedsskadeligt, og har en slem tendens til at farve fingrene brune. Lad være med at bruge større mængder end dem der er angivet her.