Stearinlys er altid hyggelige. Både når man skal lave dem, og når de bagefter står tændt især her i de kolde, mørke måneder. At lave stearinlys er en aktivitet som kan betage de fleste store såvel som små. Det er nemt at lave, og resultatet er både dekorativt og nyttigt.
I hobbyforretninger kan man købe meget udstyr beregnet til lysstøbning, men som med mange andre af aktiviteterne på sjovide.dk, kan man komme meget langt med beskedne redskaber.
Stearinlys består, modsat hvad man skulle forvente, primært af paraffin. Normalt anvender man en blanding der består af 3 dele paraffin og 1 del stearin. Begge dele kan købes i løs vægt, men det er oftest billigst at købe færdige blandinger. Færdige blandinger kan fås i de fleste hobbyforretninger, og kan købes via internet mange steder. Du kan lige så godt købe 10 kilo ad gangen, så du får det til en god pris, cirka 20 kroner pr kilo. Samme sted som du køber din stearinblanding, kan du også købe både stearinfarve og væger. Sørg for at købe væger der passer til den størrelse lys du vil lave, da vægens tykkelse er afgørende for om lyset brænder ordentligt. Væger kan købes i ruller med cirka 100 meter og koster typisk omkring 60 kr. pr. rulle.
Så er vi færdige med at bruge penge i denne omgang, og kan straks gå i gang med at lave forme.
Som forme kan vi bruge toiletruller altså det cylinderformede pap der sidder inderst i rullen. Sæt et stykke gaffertape for den ene ende af toiletrullen. Prik hul i tapen og træk en væge igennem, så den kan nå helt op i den anden ende. I enden uden tape kan vægen bindes fast omkring en tændstik eller lignende. I enden med tape trækkes i vægen, så den er nogenlunde lige inden i røret. Sæt nu et stykke gaffertape udenpå det tape der allerede sidder der, så vægen sidder fast. Sæt gaffertape omkring hele enden af paprøret, og sørg for, at det sidder tæt. Gaffertapen skal forhindre den flydende lysmasse i at løbe ud, og lysmasse har en sand evne til at finde selv den mindste vej ud.
Så er vi klar til at gå i køkkenet.
Nu vil det være fristende at finde den første og bedste gryde, og hælde stearinblandingen deri, men nej. Lad være med det. For det første vil jeg ikke anbefale det i en gryde som senere skal bruges til gryderet. For det andet må stearin aldrig smeltes direkte på et blus, da temperaturen kan være svær at styre, og kogende stearin er noget farligt stads i et køkken. I stedet skal der laves et vandbad. Find en stor gryde frem og hæld en passende mængde vand deri, som derefter bringes i kog. Stearinen kan nu puttes enten i en gammel gryde, som stilles ned i gryden med kogende vand, eller også kan du gå lidt på opdagelse efter andre metalbeholdere der kan bruges til formålet. Jeg har selv ofte med held anvendt store konservesdåser. Altså ikke dem man køber kattemad i, men konservesdåser som typisk bruges i storkøkkener, hvor de får konserves leveret i dåser i herrestørrelse. Du kan også gå en tur ned i den lokale genbrugsforretning og købe enten en gammel gryde eller metalskål for en femmer. Men når du har fundet en passende beholder, hælder du stearinblanding deri, og stiller den i det kogende vand.
Efter lidt tid vil blandingen være smeltet, og er nu klar til brug.
Vil du støbe hvide lys, skal du anvende blandingen som den er. Vil du gerne have farvede lys, kan du putte en smule lysfarve ned i den smeltede stearinblanding. Vær ikke alt for rundhåndet med farven. Det farver ganske kraftigt, og selvom det måske ligner noget tyndt sprøjt i flydende form, så vær ganske sikker på, at farven er intens nok når først lyset er størknet. Du kan sagtens blande farverne præcis som med maling, men pas på at du ikke ender op med bæbrune lys medmindre det er den farve du ønsker.
Nu kan du med en suppeske eller en gammel kop hælde den flydende stearinblanding op i toiletrullen. Lyset skal nu størkne, og det tager lidt tid en halv til en hel time. Når lyset er størknet, er stearinmassen skrumpet lidt i størrelse, så der skal fyldes efter i toppen af toiletrullen.
Vil du være mere kreativ kan du for eksempel nøjes med i første omgang at fylde toiletrullen halvt op, og lade lyset størkne, og så fylde efter med en stearinblanding i en anden farve. Så får du flotte tofarvede lys.
Når lyset er helt størknet, kan du pakke det ud af toiletrullen, og klippe vægen væk i bunden hvor gaffertapen sad.
Jeg har nogle gange set forslag om, at anvende gamle lys til at lave nye lys af. Jeg kan ikke anbefale dette. For det første kan lysene have forskellige blandinger af paraffin, stearin og andre fyldstoffer og egenskaberne for de nye lys kan dermed være lidt uforudsigelige. For det andet er mange lys ikke gennemfarvede, men har blot en farvet overflade. Denne farvede overflade har en tendens til blot at blive til en masse små flydende flager i den smeltede stearin.