Når der skal laves bolcher, skal man altid starte med en bolchemasse. Bolchemassen laves af nedenstående ingredienser der giver cirka 500g bolcher.
Put sukker, druesukker og vand i gryden og rør blandingen sammen til det hele er jævnt fordelt. Gryden sættes på kogepladen ved fuld varme. Sæt termometeret i gryden og hold øje med temperaturen. Når bolchemassen er blevet flot gylden og temperaturen har nået 165 grader er bolchemassen klar til at komme af kogepladen. Herefter kan bolchemassen hældes ud på pladen hvor den skal bearbejdes.
Nu kan farvestofferne tilsættes. Arbejd godt med bolchemassen til farvestofferne er jævnt fordelt. Massen vil begynde at afkøle lidt og blive lidt tykkere og sejere og er nemmere at arbejde med. Lav lidt fordybninger i bolchemassen og tilsæt en del af smagsstoffet. Fold bolchemassen henover smagsstoffet og ælt det godt ind. Fortsæt sådan indtil al smagsstoffet er tilsat. Del bolchemassen op i klumper der hver består af en trediedel af bolchemassen.
Rul klumperne til pølser, hvorefter bolcherne kan klippes ud med saks.
Pas på at temperaturen ikke kommer over 165 grader, da bolchemassen så kommer til at smage brændt. Hvis temperaturen er lavere end 165 grader vil bolcherne blive klistrede.
At lave bolcher kræver en del øvelse. Bliv ikke fortvivlet hvis bolcherne kikser lidt de første par gange. Der er mange ting som man skal huske på, og bolchemassen bliver hurtigt for kold, så man ikke når at klippe alle bolcherne ud.
Bolcher kan laves i mange varianter. Der er samlet nogle få opskrifter her på sitet, med forskellige almindelige smags- og farvevarianter. Har du mod på noget af det mere avancerede som fyldte bolcher, bolchefigurer osv. bør du anskaffe en bog specielt om bolcher, hvor du kan få inspiration til hundredevis af forskellige måder at lave bolcher på.
Materialer | 4 dl sukker 1,5 dl druesukker 1 dl vand 1 stålgryde 1 termometer der kan måle op til 200 grader vindruekerneolie spartler bageplade |
Inde/ude | Indendøre |
Sted | Intet særligt sted påkrævet |
Bemærk | Ingen |
Antal | 0-100 |
Alder | 8-100 |
Varighed | 60 |
Skrevet af | Jan, 2001-10-14 13:14:50 |