En umo, eller en polynesisk jordovn som den også kaldes, er en glimrende måde at lave lidt anderledes madlavning på.
Først graves et hul med en dybde på cirka 75 centimeter. Derefter lægges der store sten i bunden af hullet og op langs siderne. Undgå for din egen skyld flint, da flint sprænges ved opvarmning, og kan resultere i meget varme splinter der flyver omkring.
Nu laves der et bål nede i hullet, så stenene kan blive godt gennemvarme. Bålet skal brænde kraftigt i et par timer.
Mens bålet brænder kan maden gøres klar. En umo er perfekt til tilberedning af stege. På billedet herunder er det bayonneskinker der tilberedes. Først smøres stegen ind i lidt smør, og drysses med krydderi efter eget valg. Dernæst pakkes den ind i nogle lag aluminiumsfolie. Jeg plejer normalt at rulle den ind i cirka 1½ meter aluminiumsfolie.
Når bålet er brændt godt ned fjernes så mange gløder som muligt med en skovl. Derefter lægges stegene forsigtigt ned i hullet. De gløder der er fjernet kan eventuelt lægges ovenpå. De øverste sten i siderne af hullet skubbes forsigtigt ind over stegene. Herefter dækkes hullet til med noget af det jord der blev fjernet ved udgravningen af hullet, så det hele er i niveau med den omgivende jord. Nu skal umoen blot passe sig selv.
Efter et par timer kan man normalt regne med at stegene er gennemstegte. Forsigtigt graves den øverste jord væk, og de øverste sten fjernes, så man kan få fat i stegene. Pas på! Både jorden og stenene er MEGET varme, og vil være det mange timer endnu. Anvendelse af kraftige arbejdshandsker er nødvendigt. Vær forsigtig når du bruger spaden, så du ikke kommer til at perforere stegene eller deres indpakning.
Kødet bliver meget mørt og velsmagende. Man skulle ikke tro, at man kan lave så god mad i et hul i jorden.
Materialer | Spade Mange store sten Skinke, hamburgerryg, oksesteg eller lignende Brænde Aluminiumsfolie Smør Krydderier |
Inde/ude | Udendøre |
Sted | God fast jord. Sandet jord eller høj grundvandsstand er en skidt ide – tro mig 😉 |
Bemærk | Ingen |
Antal | 0-100 |
Alder | 8-100 |
Varighed | Ikke angivet |
Skrevet af | Jan, 2006-08-12 17:09:25 |